Lakiin vai ei?

Kesällä voimaan astuneeseen uuteen sosiaalihuoltolakiin on saatu monta hyvää kirjausta, esimerkiksi päihdehuollon päiväkeskukset ja työn kautta sydäntäni lähellä oleva etsivä työ. Kirjaus lakiin velvoittaa hyvinvointialueet toteuttamaan mainittuja palveluita ja tämä parantaa ennen kaikkea valtakunnan tasolla alueellista tasa-arvoa. Järjestöjen rahoitus huolena Read more…

VIA-palvelut uudistuvat

Helsingin psykiatria- ja päihdepalveluissa tapahtuu. Palvelut paitsi erotetaan kahdeksi erilliseksi kokonaisuudeksi, myös päihdepalveluiden sisällä tapahtuu merkittäviä muutoksia. Yksi omaan silmään pistävä muutos koskee VIA-palveluita (vastaanotto ilman ajanvarausta). VIA:n kautta asiakkaat hakeutuvat päihdepoliklinikan palveluiden piiriin tai katkaisuhoitoarvioon. Tällä hetkellä Helsingissä on Read more…

Toimenpideohjelma asunnottomuuden poistamiseksi

Helsingin kaupungin Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnassa oli 9.5.2023 käsittelyssä Toimenpideohjelma asunnottomuuden poistamiseksi 2023–2025. Kokouksessa asiakohta jätettiin Vasemmistoliiton edustajan, Meri Valkaman, toimesta pöydälle, joten ohjelman käsittely jatkuu seuraavassa kokouksessa. Ohjelmassa todetaan, että alle 200 asunnotonta Helsingissä voidaan katsoa täyttävän asetetun tavoitteen Read more…

Askelia turvallisempaan yhteiskuntaan

Sosiaalipolittisiin ongelmiin ei pidä etsiä kriminaalipoliittisia ratkaisuja. Turvallisuudesta huolissaan olevalta oikeistolta on syytä, kysyä mitä olette valmiit tekemään kestävän turvallisuuden eteen? Oletteko valmiita maksamaan yhteiskunnasta, joka pyrkii pitämään kaikki jäsenensä mukana? Leikkaamalla hyvinvointipalveluista saadaan aikaan lyhytnäköisiä säästöjä, mutta palveluvelalla on kallis korko.

Kaikki palautuu hoitajapulaan

Pelkästään HUS sairaaloissa on 400-500 osastopaikkaa tyhjänä henkilöstövajeen takia ja sama henkilöstöpula jatkuu läpi palveluketjun. Palkkaus ja työhyvinvoinnin parantaminen ovat avainasemassa niin nykyisen henkilöstön jaksamisen, alan pitovoiman ja alan houkuttavuuden näkökulmasta.

Kenen ehdoilla palvelujärjestelmää rakennetaan?

Palveluita keskitetään ja digitalisoidaan, palveluprosesseja tehostetaan ja kasvokkainen vuorovaikutus vähenee. Samalla kasvava joukko kansalaisia uhkaa jäädä paitsi tarvitsemistaan palveluista. Palveluja pitää jatkossakin rakentaa kaikille, ei harvoille. Tämän takia marginaalin ääni pitää saada nykyistä paremmin esiin, kun palveluja suunnitellaan. Saavutettavuusongelma koskee Read more…

Psykiatria tarvitsee sekä avohoitoa että osastoja

Oulun yliopiston neurotieteen tutkijat ovat selvittäneet asumispalvelujen, psykiatristen sairaalapalvelujen ja avohoitopalvelujen käyttöä Suomessa vuosien 1996 ja 2018 välillä (Kalevan artikkeli 14.11.2022). Tulokset eivät ole yllättäviä. Psykiatrisia sairaalapaikkoja on ajettu alas koko tarkastelujakson ajan, mutta panostukset avohoitoon ovat alkaneet vasta 10 Read more…

Asunnottomuuden monet kasvot

Asunnottomuus näkyy kavereiden sohvilla ja vanhempien nurkissa, mutta se näkyy myös asumispäivystyksessä, rappukäytävissä, vihreissä vessoissa ja teltoissa. Onko mitään ulossulkevampaa tekijää, kun elämä ilman kotia? Asunnottomuus voi olla väliaikaista kitka-asunnottomuutta, mutta myös pitkäaikaista vuodesta toiseen jatkuvaa elämää ilman vakituista osoitetta. Read more…